21.3.2016

Helppo mango-passion -jäätelö


Juuri ennen joulua Valiolta tipahti uutuus: pohjaan palamaton Kiehu-maitojuoma. Pääsin itse vasta nyt testaamaan tuota uutuutta, joulun riisipuurot keittelin vielä tavallisella maidolla teflonkattilassa. Maidon on aina sanottu kiehuvan herkästi yli, mutta palavan sitäkin helpommin pohjaan. Puurokattilan ääressä on tullut seistyä herkeämättä.

Mietin, mikä olisi sellainen asia jossa pääsisin todella testaamaan, palaako Kiehu pohjaan vai ei. Päädyin keittämään itse tehtyä kondensoitua maitoa, tuota tee-se-itse-jäätelön tärkeää raaka-ainetta. Maitoa ohjeessa keitetään tunnin verran ja jätin ronskisti kattilan vahtimatta tuoksi ajaksi.Tunnin jälkeen totesin että kattilan pohja oli moitteeton, kerrassaan putipuhdas. Jynssäämisen sijaan pelkkä huuhtaisu pesuainevedellä riitti. Aika mieletön ajansäästäjä, kun jatkossa voi maidon kiehumisen ajan keskittyä johonkin ihan muuhun!

Kondensoidun maidon jatkojalostin raikkaaksi mango-passion -jäätelöksi, joka tuo tuulahduksen kesää vaikkapa pääsiäispöytään. Alla olevan jäätelön lisäksi olen käyttänyt kondensoitua maitoa viime kesän hittiresepteissä, eli kolmen aineen jäätelössä ja Rocky Road -jäätelökakussa. Vaihtamalla Kiehu-maidon laktoosittomaan, saat laktoositonta kondensoitua maitoa, jota ei kaupassa myydä. Muista tällöin toki vahtia tarkasti maidon keittoa,

Blogirinkiläisten muut Kiehu-reseptit pääset lukemaan tästä.Itse tehty kondensoitu maito:

200g kidesokeria

= n. 200g valmista maitoa

-Lisää aineet kattilaan, kuumenna kunnes ensimmäiset kuplat ilmestyvät.
-Vähennä lämpöä miedommalle (omalla hellallani 2-3) ja anna kiehua n. tunnin verran kunnes maito on kiehunut yhteen kolmasosaan alkuperäisestä tilavuudestaan ja on saanut hieman rusehtavan värin.
-Anna jäähtyä kylmäksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä kylmävesihauteella.


 Mango-passion -jäätelö:

100g Bonne Mangososetta
50g passionpyrettä
1/4 dl glukoosisiirappia
 4 dl Valio vispikermaa
200g itse tehtyä kondensoitua maitoa

-Sekoita keskenään mangosose, passionpyre sekä glukoosisiirappi.
-Vaahdota vispikerma yhdessä kondensoidun maidon kanssa. Vaahto saa olla pursotettavaa, muttei kuitenkaan paakkuasteella. Se löysenee kun siihen lisätään hedelmäsoseet.
-Sekoita hedelmäsose kermavaahtoon.
-Pakasta laakeassa kannellisessa astiassa ainakin neljä-viisi tuntia, kunnes jäinen.
-Anna pehmentyä hetki ennen tarjoilua mikäli haluat pyörittää palloja.
Yhteistyössä Valio3 kommenttia:

 1. Millä glukoosisiirapin voisi korvata. Itselläni keliakia ja pitäisi olla gluteeniton. Glukoosisiirappi aiheuttaa ainakin minulle oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikein millään, valitettavasti. Sen voi jättää poiskin mutta lopputulos saattaa olla hileinen. Glukoosin tarkoitus on pehmentää massaa ja estää hileytymistä. Stockalta on ainakin joskus saanut maissisiirappia joka voisi ajaa saman asian.

   Poista
  2. Vaihtoehtoja ovat maissisiirapin ohella myös hunaja, sekä ns. 'invert sugar' eli glukoosin ja fruktoosin kombinaatio, jota on kohtalaisen helppo tehdä itse pöytäsokerista keittämällä (tarvitaan lämpömittari): 1kg sokeria, 500g vettä ja 1g sitruunahappoa (tai 20g sitruunamehua); keitetään 114 asteeseen (sokeriveden annetaan kiehua koskematta kiteiden muodostumisen välttämiseksi; ainoastaan kattilan sisäreunoille mahd. muodostuvat sokerikiteet pyyhitään ajoittain pois kostutetulla pullasudilla; lisäksi alkuvaiheessa nesteen lämmetessä sekoitetaan kunnes sokeri on liuennut veteen eikä sitä ole jäänyt kattilanpohjalle, jonne jäänyt sokeri voisi karamellisoitua/palaa kattilanpohjan kuumetessa), poistetaan liedeltä ja annetaan jäähtyä kansi päällä. Säilyy jääkaapissa purkissa ilmeisesti ainakin 6kk.

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...