26.11.2015

Kotitekoiset vihreät kuulat


Vihreät kuulat kuuluvat lähestulkoon jokaiseen jouluun, joko inhokkina tai suosikkina. Itse en ole osannut vielä päättää, kumpaa ne meillä ovat. Menestys on ollut vaihtelevaa, useimmiten ne katoavat kaapista viimeisenä, kun ei muutakaan ole.

Joulun alla alkaa joka tuutista tulla erilaisia makeisohjeita, joita voi itse valmistaa lahjaksi. Marmeladit ovat fudgen lisäksi varmaan suosituimmat. Tänä vuonna päätin jälleen valmistaa marmeladeja. Vihreät kuulat sattui olemaan looginen valinta, kun kaapista löytyi uusi leivontatarvikekirppikseltä ostamani puolipallo-silikonimatto, korkkaamaton purkki Agar-jauhetta sekä joskus kauan sitten ostamani purkki Päärynä-makupastaa joka ei löytänyt käyttötarkoitusta aiemmin. Pasta-purkista tulee kaksi satsia eli yhteensä 48 kokonaista kuulaa.

Oikeat Fazerin kuulat tehdään pektiinistä, mutta koska pelkkää pektiiniä on kuluttajalle huonosti saatavilla, on tämä ohje tehty Agarilla. Makupastan voi vaihtaa toiseen, jos päärynä ei iske. Julkaisen huomenna ohjeen mansikka-kuuliin, joissa on käytetty aitoa mansikkapyrettä. Sitä ohjetta muunnellen voit unohtaa makupastat ja tehdä rajattomasti erilaisia variaatioita. Päärynä on kuitenkin soseena sen verran mieto maku, että päärynäisiin suosittelen käytettävän pastaa. 

Agarin määrä on tarkka ellei halua aikaansaada kumipalloja, eli jos et vielä omista vaakaa, suosittelen ostamaan sellaisen joka näyttää 5g ylöspäin ja gramman välein. Agar kannattaa kaataa vaa'alle hiljalleen erissä, jotta vaaka pysyy laskuissa mukana. Agareissa voi myös olla eroja, joten suosittelen hankkimaan käyttämääni Fun Cakesin Agar-jauhetta, jotta lopputulos olisi mahdollisimman lähellä omiani.

Edit 18/12/15 Marmeladien rakenne muuttuu kuivumisen aikana, joten niitä ei kannata maistella heti. Tuoreeltaan ne saattavat vaikuttaa liian kumimaisilta ja lohkeilevilta. Odota, malta mielesi ja testaa vasta päivän parin kuluttua.

Olen saanut myös runsaasti kyselyitä näiden pakkaamisesta sekä sokerin sulamisesta pinnalle. Mikäli sokeri sulaa pinnalle, kuulat eivät vielä ole tarpeeksi kuivia. Valitettavasti täysin tarkkaa aikaa kuivumiseen ei ole antaa, sillä se on riippuvainen niin monesta asiasta. Kuulat kuitekin voi aina sokeroida uudelleen. Mietin myös, josko tavallinen kidesokeri kestäisi pinnalla paremmin suuremman kidekokonsa vuoksi.

Pakkaamisessa kannattaa ottaa huomioon se, että kuulat eivät saa olla tiiviisti pakattuja. Älä siis laita niitä kannellisiin muovirasioihin tms. vaan käytä esimerkiksi sellofaanipusseja tai pahvisia leivosrasioita.

Löydät mansikka-kuuliin ohjeen täältä.
Vihreät kuulat (24 kpl):

3.5 dl vettä
3.5 dl sokeria
0.5tl sitruunahappoa
limen vihreää pastaväriä
Siro-sokeria sokerointiin
puolipallo-silikonimatto
vuokasprayta

-Laita kattilaan vesi, sokeri sekä Agar-jauhe. Keitä miedolla lämmöllä 25 minuuttia, koostumus muistuttaa löysää liisteriä.
-Lisää makupasta, sitruunahappo ja aavistus limenvihreää väriä.
-Voitele kevyesti silikonimatto vuokasprayllä. Ihan vain sellainen huolimaton sumu koko maton ylitse.
-Kaada marmeladiseosta jokaiseen koloon varovasti, älä kaada "yli" kolon vaikka pintajännitys antaisikin laittaa kukkuralleen, saumat jäävät muuten ikävästi näkyviin.
-Vie kylmään pariksi tunniksi jähmettymään.
-Irrota kuulanpuolikkaat silikonimatosta. Laita leivinpaperin päälle kuivumaan tasainen suora pinta ylöspäin. Anna kuivua seuraavaan päivään, sokeri sulaa ilman pinnan kuivattamista, eivätkä puolikkaat pysy toisissaan kiinni vaan liukuvat irti.
-Liitä puolikkaat toisiinsa, anna vielä kuivahtaa ja sokeroi.28 kommenttia:

 1. onko voiteluun pakko käyttää tuota sprayta vai kävisikö siihen joku muu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pakko voidella ollenkaan. Se on lähinnä varmistus että irtoavat.

   Poista
 2. Yhtenä jouluna tein marmeladeja. Kiitos ohjeesta, taidan näitä kokeilla tänä vuonna! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso myös huominen mansikkaisten ohje. Sitä voit muunnella haluamasi makuiseksi vain vaihtamalla hedelmä-/marjapyreitä :)

   Poista
 3. Yhtenä jouluna tein marmeladeja. Kiitos ohjeesta, taidan näitä kokeilla tänä vuonna! :)

  VastaaPoista
 4. Voi apua! �� mulla ei vaan oo tota silikonimuottia, onnistuiskohan tehä jotenki kuutioita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaada seos leivinpaperin päälle vaikka uunivuokaan tms. ja sitten leikkaat jähmettyneenä kuutioiksi.

   Poista
 5. Oi! ♥ Mikä täydellisen ihana idea tehdä näitä itse! ♥

  VastaaPoista
 6. Saitko sokerin pysymään pinnalla että se ei ala missään vaiheessa sulamaan? Itsellä on ainakin ollut usein se ongelma että vaikka niitä kuinka pitkään kuivattaa niin sokeri alkaa kostumaan. t. Tuulis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se aika hyvin on pysynyt, rasiaan ei kyllä parane tiiviisti sulkea. Mutta helppo noi on uudelleenkin sokeroida jos näyttää että alkaa sulamaan.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Käyttämäni pyreet ovat tukusta. Bonnen soseet kaupasta hillohyllyltä käyvät myös, tosin osa niistä on ruman ruskeita väriltään. Tai vaihtoehtoisesti voit soseuttaa marjoja itse.

   Poista
 8. Makupastoja ja Agar-agaria löytyy ainakin Juhlakauppa.com kaupasta

  VastaaPoista
 9. Mistä tuollaisia puolipallo-silikonimattoja saa? Googlettamalla en löytänyt yhtäkään liikettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Chez Mariukselta ainakin löytyy. Myös kakkutikkarinmaton se reiätön puoli käy, ovat vaan isompia.

   Poista
 10. Olisi hienoa jos agarin määrän saisi millilitroina kun niin tarkkaa puntaria en omista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti millilitramitta on niin epätarkka että lopputulos on helposti liian kuminen.

   Poista
 11. Laitetaanko sitruunahappo nesteenä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi laittaa nesteenäkin jos sellaista omistaa. Itse laitoin vain säilöntään käytettävää jauhetta suoraan kuulamassaan.

   Poista
 12. Heippa. Mulla on nyt joku ymmärryskatkos :D mun vuuassa on 24 puolipalloa. Tällä reseptillä tulee siis kaksi mun vuokaa ko? Eli kantsii eka tehdä puolikas satsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis minulla on 2 mattoa eli tulee yhteensä 48 puolikasta ja 24+ kokonaista.

   Poista
 13. Käyköhän ton päärynä-makupastan tilalle päärynä aromi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aromi käy myös, määrää en osaa sanoa muttei varmaan tarvitse 50g laittaa. Maista :)

   Poista
 14. Onko tuon agarin tilalla mahdollista käyttää jotain muuta, kun meidän apteekissa 10g agaria maksoi 15 euroa. On vaan mielestäni tosi kallista, tai löytyiskö tota jostain edullisemmin. Asun siis tuppukylässä, täällä ei mistään kaupasta ainakaan löytynyt.
  MinnaK.

  VastaaPoista
 15. Ei valitettavasti. En ymmärrä mistä apteekit saavat nuo hintansa. Leivontatarvikekaupoista saa huomattavasti edullisemmin. Kannattaa tilata.

  VastaaPoista
 16. Kämmi kävi ja unohdin sitruunahapon.. vaikuttaako se millä tavalla?

  VastaaPoista
 17. Tarvisin kans apua =/ Mun keittiövaaka oli mennyt rikki!! Paljonko toi agarjauhe on suunnilleen tl jos mittaa?

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...