17.9.2015

Mustikka-Macaronit


Macaronit on kyllä sellainen leivos jonka joko taitaa tai sitten ei. Välillä se onnistuminen tuntuu olevan ihan kuun asennostakin kiinni. Näitä on viimeisen vuoden aikana tullut tehtyä aika reippaasti ja erilaisilla resepteillä, onnistumisprosentti on silti ehkä fifty-sixty huolimatta siitä että pitäis ammattilainen olla. Krääh! Toisinaan pistää *ituttaan kun joku tilaa sata macaronia ja saat tehdä 500 että saat ne sata onnistunutta :D

Ottakaa se lohdutuksena, että niitä vaikeuksia on mullakin...

Parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa. Yhä edelleen se viimeinen pelti menee mönkään ja olenkin pohtinut asian johtuvan liian pitkästä kuivumisajasta. Kotiuunilla ei kannatakaan yrittää tehdä kerralla paria kolmea peltiä enempää juurikin siksi, että kun joudut me yksitellen paistamaan niin viimeiset kuivuu liikaa. Lisäksi ainakin mun uunin sielunelämä on välillä vähän kyseenalainen. Tuntuu olevan ihan yhtä hepsankeikka kuin omistajansakin. Eka pelti on fine, toinen räjähtää ja kolmas sitten taas on priimaa... Mutta tässä on nyt teillekin resepti jolla mä olen useimmiten onnistunut.Mustikka-Macaronit (n. 40 kpl):

2 valkuaista (M koko)
35g sokeria

150g sokeria
50g vettä

150g tomusokeria
150g mantelijauhetta
2 valkuaista (M koko)

-Laita konekulhoon 2 valkuaista ja vaahdota ne pehmeähuippuiseksi marengiksi yhdessä sokerin kanssa. Älä kaada kaikkea sokeria kerralla, vaan lisää vähitellen vaahdotuksen yhteydessä. Valmis marenki on valkoista ja kuohkeaa ja siihen jää huippu jonka kärki taipuu kun nostat vispilän ylös marengista.

-Laita pieneen kattilaan vesi ja sokeri ja keitä nelosella kunnes sokerisiirapin lämpötila on 115 astetta. Kaada kuumaa sokerisiirappia kulhon reunaa pitkin marenkiin koko ajan vaahdottaen. Jos siirappi osuu vispilään, se lentää pitkin kulhon reunoja eikä mene sinne minne pitäisi. Jatka vaahdottamista kunnes marenki ei ole enää kuumaa ja on paksua ja kiiltävää.

-Sekoita siivilöity mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. Lisää valkuaiset ja sekoita tahna tasaikseksi.

-Lisää tahnaan marenki ja sekoita tasaikseksi. Seos on sopivan paksua kun sen pinta tasoittuu kymmeneen hitaasti laskiessa. Pursota pellille kolikon kokoisia nappeja, tylla kohtisuorassa, mieluiten silikonialustalle. Leivinpaperilla saattaa tulla soikeita. Paukauta peltiä pari kertaa pöytää vasten, jotta ilmakuplat poistuvat ja pinta tasoittuu,

-Anna kuivua kunnes sormella pintaa koskettamalla se ei enää tartu sormeen vaan napissa on ohut kuori pinnassa. Paista uunin pohjalla uuniritilän päällä, jotta vastukset eivät polta väriä Macaroneista. Oikea aika löytyy kokeilemalla, omani paistan 150 asteessa ja tasan 14 minuttia. Pidempi paistoaika polttaa joko pinnan tai alapuoli ruskistuu liikaa.

-Anna jäähtyä ennen irroittamista.


Mustikkaganache:

100g mustikkaa
200g valkosuklaata

-Kuumenna mustikat kattilassa siten, että ne hieman muussaantuvat.
-Lisää paloiteltu valkosuklaa ja anna sulaa. Sekoita tasaiseksi.
-Kaada ganache pursotuspussiin ja anna jäähtyä jotta seos paksunee eikä valu Macaronin välistä pois. Käytä pakastinta/jääkaappia apuna.
-Täytä Macaronit ja laita ne hetkeksi kylmään, jotta täyte jähmettyy.

Vinkit!

-Älä käytä valmista purkitettua valkuaista, marenki saattaa epäonnistua sillä purkitettu valkuainen sisältää lisäaineita.

-Käytä vain onnistunutta marenkia Macaroneihin. Jos marenki ei ole paksua ja kiiltävää, on turha haaskata siihen kallista mantelia. Macaronit eivät tule onnistumaan. Heitä pois ja aloita alusta.

-Käytä värjäämiseen vain pastavärejä, jotta seos ei turhaan löysty. Lisää väri marenkiin niin lopputuloksen väri on helpompi hahmottaa. Mantelijauheen seasta värin voimakkuuta ei näy.

-Oikea paksuus löytyy kokemuksen kautta. Se ei saa olla liian löysää, koska silloin pursottaminen on hankalaa ja Macaronit leviää pitkin peltiä. Liian paksu seos taas ei tasaannu lainkaan, edes paukuttamalla pöytää vasten. Paksumpi on parempi kuin liian löysä.

-Jos pintaan jää epätasaisuuksia, ne voi tasoittaa märällä sormella.

-Macaroneja voi koristella heti pursottamisen jälkeen, ennen pinnan kuivahtamista mm. marjajauheilla, nonparelleilla/strösseleillä, kaakaojauheella, pähkinämurulla jne.

-Koristella voit myös paiston jälkeen vaikkapa tomuväreillä maalaamalla, helmiäissuihkeella, erilaisilla glittereillä jne.

-Pohjan tummumisen voi estää käyttämällä kahta peltiä päällekäin.

2 kommenttia:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...