15.4.2015

Vapun ehdoton juoma: Passion-sima


Monessako kodissa vielä tehdään simaa vappujuomaksi? Käsi pystyyn.

Itse olen kasvanut simaa juoden mutta täytyy tunnustaa etten aikuisiälläni ole jaksanut vaivautua sitä tekemään vielä kertaakaan. En tiedä miksi, sillä vaivaahan siinä ei ole nimeksikään! Ainesosia on nelisen kappaletta ja aikaa sen tekemiseen menee ehkä vartti. Mitään ei tarvitse sen kummemmin pilkkoa tai vaivata tai paistaa tai jäähdyttää tai kuorruttaa... Vain sekoitetaan ja that's it. Odotusaika onkin sitten asia erikseen. Ja yleensä odottavan aika on piiiiiitkä...

Nyt kun Bloggarit saivat Suomen Sokerilta haasteen kokeilla uusia (tai vanhoja) simareseptejä, kannoin korteni kekoon tekemällä passionin makuista simaa. Vannoutuneena passionin fanina, ei muut vaihtoehdot tulleet kuuloonkaan. Tämä on valmis Suomen Sokerin resepti, pari muutosta siihen tein...

Nimittäin alla olevaan passionin makuiseen simaan on lisätty pullo olutta. Äiti on opettanut että A. siman saa olutlisäyksellä nopeammin valmiiksi, joten mattimyöhäisetkin ehtivät simansa saamaan ja B. se tuo lisäamakua. Olut lantrataan peräti neljään litraan vettä, joten alkoholipitoisuus laimenee niin että lapsetkin voivat simaa huoleti juoda. Toki, periaatteelliset voivat jättää sen pois ja mennä perinteisellä kaavalla.

Jos siman jättää kokonaan huoneenlämpöön, sen saa ilman alkoholiakin valmiiksi jo 3 vuorokaudessa. Jos taas pitää vuorokauden huoneenlämmössä ja siirtää kylmään, sima valmistuu noin viikon kuluessa.
Passion-sima:

4 litraa vettä
200g passionpyrettä
250g Dansukker Fariinisokeria
250g Dansukker Taloussokeria
1 ruukku sitruunamelissaa
herneen kokoinen pala tuorehiivaa
1 plo (0.33) III-olutta

-Kuumenna 2 litraa vettä ja liuota siihen sokerit.
-Lisää loppu vesi sekä passionpyre, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-Lisää sitruunamelissan varret sekä hiiva, sekoita kunnes hiiva on liuennut.
-Kaada sekaan viimeiseksi olut, sekoita.
-Anna käydä peitettynä huoneenlämmössä 1 vuorokausi.
-Pullota ja säilytä kylmässä.
-Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan. Vastaavasti pyreestä tullut hedelmälihasakka painuu pohjalle. 
-Käytä viikon kuluessa.

Alle kasasin vielä vinkkejä, mihin simasta jääneen Fariinisokerin voi hyötykäyttää. Niin kovin usein se jää kaappiin kovettumaan ja todennäköisesti aika monella lentää sen jälkeen roskiin.Vinkkejä fariinisokerin käyttöön:

--Kovettumista voi estää laittamalla pakettiin pari palasokeria ja sulkemalla paketin tiiviisti kannelliseen rasiaan.
-Kovettuneen Fariinisokerin saa jälleen eloon lisäämällä pakettiin tipan vettä. Seuraavana päivänä sokeri on taas pehmeää.
-Sokeria voi pehmittää myös varovaisesti mikrottamalla.
-Kovettuneen sokerin voi käyttää ilman vippaskonsteja liuottamalla se ensin kuumaan nesteeseen, esimerkiksi kinuskin keitossa kovettuminen ei haittaa.
-Kovan sokerin voi myös jauhaa morttelissa karamellimaiseksi tomusokeriksi, jota voi ripotella vaikkapa jäätelön tai leivonnaisten päälle. Vinkki muuten Suomen Sokerin tuotekehityksen suuntaan, kinuskin makuiselle tomusokerille olisi käyttöä! ;)

-Kaikkein tärkein vinkki on kuitenkin se, että fariinisokeria voi käyttää ihan kuten mitä tahansa muutakin sokeria! Fariinisokeri nimittäin tehdään ihan tavallisesta kidesokerista ja ruokosokerisiirapista. Siirappia on noin kolmannes. Se sopii erinomaisesti suklaaleivonnaisiin, pikkuleipiin, kahvikakkuihin... Ja siitä voi yhtä hyvin leipoa ihan tavallista pullaa! Tai näin vapun lähestyessä munkkeja. Liuota sokeri kämpöiseen veteen tai maitoon ja leivo normaaliin tapaan.

Olenkin käyttänyt esimerkkinä siman teosta jääneet Fariinisokerit näihin mahtaviin Arnolds-tyylisiin Kinuski-donitseihin, klikkaa linkkiä ja kokeile itse!


Muita vappuherkkujen reseptejä:

Glada Vappen Allihopa!


Yhteistyössä Suomen Sokeri7 kommenttia:

 1. saako passionpyrettä valmiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Passionpyrettä saa tukusta, mutta yhtä hyvin voit käyttää kaupan Passionin sisustaa. Suomen Sokerin ohjeessa oli 4 passionin hedelmäliha.

   Poista
 2. En muista, koska olisin viimeksi tehnyt simaa itse. Siis oikeesti siitä on aikaa niin paljon, että päässyt jo unohtumaan. Mutta tuo passion siman ohje kuullostaa aika mielenkiintoiselta. Pitäisiköhän testata sitä joskus, sitä vois tehdä ihan vaikka muunakin aikana kuin vappuna. :)
  Näistä sun kuvista tuli niin vesikielelle ainakin noista munkeista. Ei sulta löytys ohjetta gluteenittomille munkeille jotka on päällystetty kinuskilla, suklaalla tai jollakin njam... maulla??? :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei. Gluteenittomia ohjeita löytyy mm. täältä: http://www.gluteenitontaleivontaa.fi/. Ja sieltä löytyy ohje myös gluteenittomiin munkkeihin. Kinuskikuorrutehan munkin ohjeissani on gluteeniton, joten ehkäpä yhdistelemällä löytyy herkkuja gluteenittomiinkin suihin :)

   Poista
  2. Kyllä varmasti löytyy ja helppoahan gluteenittomia on tehdä. Nykyään, kun suurimman osan saa jo korvattua gluteenittomana. Tein kyllä jossakin vaiheesa gluteenittomia munkkeja, mutta niihin kun vielä saisi suklaa tai kinuski kuorrutteen niin voi bueno! :)

   Poista
 3. Nyt kuulostaa kyllä niin hyvältä että täytynee kokeilla!

  VastaaPoista
 4. Tätä täytyy kyllä kokeilla. Täällä myös vannoutunut passionin ystävä. Ihanan houkuttelevat kuvat sulla. Kiitos hyvistä vinkeistä myös.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...