24.11.2014

Pitkon letitys neljällä vaihekuvin


Jo monta kertaa aiemmin on pitänyt tehdä vaihekuva-postaus pitkon letittämisestä. mutta aina se on jäänyt. Nyt otin erikseen aikaa vihdoin ja viimein ottaa kuvat. Ohje kuudella letittämisestä löytyy täältä, kun olen sitä muutama vuosi sitten kokeillut. Kovin kaunis se ei ole, melkein voisi kokeilla uudestaan nyt kun asiasta jotain ymmärtääkin! :D

Mutta tässäpä asiaa, toivottavasti auttaa:Eli, lähtötilanne on tämä: kaksi yhtä pitkää (n.120cm) tasapaksua ja sileää säiettä, jotka taitetaan keskeltä siten että letitettävänä on neljä säiettä. Pituutta tulee olla riittävästi jotta myös pitkolle tulee pituutta. Säikeen paino määrittää myös pitkon painon: jos haluat 400g pitkon, sinulla tulee olla kaksi 200g:n säiettä. Jos haluat 600g pitkon, tarvitset kaksi 300g:n säiettä. Pituus on säikeellä painosta riippumatta vähintään se reilu metri.

Kun taikina on oikein tehty, se ei tarvitse kansi-/pöytäjauhoja. Jauhot vain estävät säikeitä pyörimästä kunnolla. Jos tuntuu että jotain täytyy käyttää apuna, sipaise käsiin tai pöydän pintaan hieman rasvaa. Pitkotaikinassa tulee olla paljon sitkoa ja sen pitää olla myös "kovempaa" kuin tavallinen pikkupullataikina. Juhlapitkotaikinat sisältävät tavallisesti enemmän rasvaa ja sokeria, minkä vuoksi "rikas" taikina nousee pidempään. Täydellinen taikina on melkein kuin purukumia. Se on sileää, venyvää ja kiiltävää, muttei tartu sormiin tai pöytään.Vasemmalta laskettuna kolmas säie nousee ylös.Vasemmalta ensimmäinen menee kaikkien yli.Ylhäällä oleva säie lasketaan alas "toiseksi" keskelle. Muodostuva lenkki kannattaa tehdä hieman löysälle, ettei pitko myöhemmin repeile.

Tuo oikealla oleva "kaikkien yli menevä" säie kannattaa pitää koko ajan äärioikealla, niin ei mene niin helposti sekaisin.Kun ylhäällä oleva säie on laskettu alas, sen vieressä oikealla oleva säie menee alas lasketun tilalle ylös.Ja koko homma alkaa alusta. Vasen säie menee kaikkien yli.Ylhäällä oleva tulee alas keskelle ja vaihtaa paikkaa oikeanpuoleisen säikeen kanssa. Ja tätä rataa kunnes...Ollaan tultu tähän että pituus loppuu kesken.Pitkon letitys lopetetaan järkevään kohtaan, päät nipistetään yhteen ja taitetaan pitkon alle.Nousua vaille valmis pitko. Tässä vaiheessa pitkoa voi vielä hieman muotoilla. Tarkistetaan että se on suora (myös pellillä), tasapaksu ja noita päälle tulleita "nyppylöitä" vedetään ylöspäin, jotta ne kohoavat kauniisti ylöspäin ja pitko saa korkeutta. Tämän vuoksi noita nyppylöitä ei saisi letittää tiukalle, vaan jättää vähän väljyyttä.

9 kommenttia:

 1. Aikas täydellinen pitko :) Joskus osasin kuudella letittää, mutta nyt tarvis uudestaan harjotella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjoitteluhan se tekee mestarin! Neljällä letitys menee mulla heittämällä ja sen kummemmin ajattelematta. Yks huiskis vain! :D Tähänhän on myös toinen tapa. Mutta olis kiva kyllä osata viidellä ja kuudella letitys myös.

   Poista
 2. Tätä juuri kyselin kollegaltani joka tämän osaa ja nyt löysin sen sivuiltasi. Kiva tämä on hyvin opastettu ja varmasti kaivan sivusi esiin kun seuraavaksi pullaa leivon. Mieheni on pyytänyt pitko pullaa jo pitkään mutta tuo levitys on ollut hakusessa. Kiitos tästä kivasta ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Irma, oli muuten ihanan väriset ne beiget Macaronit sivuillasi :) Erilaiset.

   Poista
  2. Kiitos kovasti, syy siihen löytyi hyvästä ohjeesta ja hyvästä uunistani. Saas nähdä kuinka käy seuraavalla kerralla, niin arvaamattomia nämä joskus ovat.

   Poista
 3. Kiitos Kakkutaikuri, kaunis kiitos tuosta selkeästä letitysohjeesta! Tämä melkein 70v mummu osaa tehdä ihan kaikkea muuta leipomisen alalta, muttei nelisäikeistä pullaa!!!! Heti huomenna teen sit lonkaa eli pitkoo! Olipa kiva juttu Sinusta Aamulehdessä. Arvostan suuresti teitä blogin pitäjiä.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa, kunnon letitysohje! Pitkään aikaan en ole pitkoa tehnyt ( vuosiin) enkä enää osaa neljällä letittää, mutta ehkä tämän ohjeen mukaan taas opin :)

  VastaaPoista
 5. taikina nousee.eka kerta neljällä letittäminen. jännää onnistuuko ? siiri 6v & liisa 67v

  VastaaPoista
 6. taikina liian löysä. onnistumme aika hyvin kuitenkin. s&l

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...