1.5.2014

Unelman pehmeät rinkilämunkit


Matti ja Maija myöhäisille ohjetta taivaallisen pehmeisiin munkkeihin. Oij nam! Näitä on vedetty jo neljä tänään, varmasti toinen samanmoinen satsi uppoo vielä. Sitten saakin vieriä sängyn pohjalle sulatteleen...



Munkkirinkilät ( n. 30 kpl):

500g vesi
50g hiiva
125g sokeri
75g kananmuna
75g voi
10g suola
10g kardemumma
30g maitojauhe
1100g vehnäjauhoja

öljyä paistamiseen ja sirosokeria sokerointiin

Tee taikina. Muista vaivata vähintään 10 minuuttia yleiskoneella hyvän sitkon saamiseksi. Anna levätä kulhossa n. 10 minuuttia, jonka jälkeen paloittele 60g paloiksi. Riivaa pyöreiksi (EI jauhoja pöydälle!). Anna pullien levätä hetki.

Tee munkkeihin reikä painamalla pallon keskeltä etusormi ja keskisormi läpi. Pyörittele kummankin käden etu- ja keskisormia reiässä jolloin se suurenee. Jos tuntuu, että taikina on kireä eikä reikä suurene repeämättä, anna pullien levätä lisää. Reikä saa olla melko suuri, sillä kohotessaan se alkaa umpeutua.

 Laita munkkirinkilät nousemaan ÖLJYTYLLE leivinpaperille. Näin munkit eivät tartu paperiin kiinni, vaan irtoavat nätisti. Anna kohota hyvin! Hyvän kohotuksen merkkinä saat munkkeihin "makuraidat".

Paista 180 asteisessa öljyssä kauniin kullan ruskeiksi, ensin toiselta puolen ja sitten vasta toiselta puolen. Älä kääntele munkkia välissä. Nostamalla munkkia varovasti kauhalla, näet onko väri munkin alla sopiva.

Anna jäähtyä hetki, vaikka talouspaperin päällä (imee ylimääräisen öljyn). Sokeroi, kun munkin pinta on jäähtynyt mutta vielä kostea.


6 kommenttia:

  1. Hei, kuinka tiedän, että munkit ovat kohonneet hyvin? Nimimerkki amatööri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun munkkia kevyesti sormella tökkää, sen pinta on kohonneena vähän niinkun pesusieni: pompsahtaa kimmoisasti takaisin eikä jää kuoppaa.

      Poista
  2. kiitos vielä kerran ohjeesta!
    http://heidinhullutuksia.blogspot.fi/2015/04/mukavaa-vappua.html

    VastaaPoista
  3. Pakko oli testata, mutta olis varmaan ollut järkevämpää ostaa munkit valmiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samallahan nuo olis tullut kun omatkin :)

      Poista
  4. Otko paistanut kookosrasvassa vai ihan rypsiöljyssä?

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...