1.5.2012

PossumunkkejaPutte-possun nimipäivää eilen vietettiin... Eipäs kun vappua, ja tänään. Paljon helpommalla olisin päässyt jos olisin tehnyt vain normi rinkilämunkkeja, mutta onneksi päätin kuitenkin kallistua possujen puolelle. En nimittäin ole aiemmin onnistunut aikaansaamaan makuraitoja, mutta nytpä ne komeilee melkein joka munkissa!Muistin ottaa myös vaihekuvat, joten alla kuvallinen ohje miten tehdään possumunkkeja.

Munkkitaikina:

500 g vettä
1 pkt hiivaa
10 g suolaa
100 g sokeria
150 g (n.3 kpl) kananmunaa
1150 g jauhoja
100 g voita

Paistonkestävää marmeladia
2 pkt munkkirasvaa
Sirosokeria sokerointiin

Punnitse huoneenlämpöiset aineet. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää  sokeri, munat, suola ja osa jauhoista. Lisää pehmeä voi ja loput jauhoista. Vaivaa hyvin tasaiseksi. Lähestulkoon jokaisella koti-yleiskoneella tämä tarkoittaa n. 10 min vaivaamista.

Anna taikinan levätä jauhotetulla pöydällä, liinan ja muovin alla n. 10 minuuttia. Levon jälkeen paloittele 60 g paloihin jotka riivataan pyöreiksi. Anna levätä 5 min.


Kaulaa pitkulaisiksi ja voitele alareuna munalla.


Lisää täyte, ei ihan reunaan eikä liikaa tai täyte pursuaa ulos munkista. Tässä vaniljakreemiä ja mustikkamarmeladia.


Sulje munkit.


Venytä munkkia suorakaiteen muotoiseksi yläkulmista.


Pyöritä yläkulmiin sorkat etusormen ja keskisormen välissä.


Käännä munkki ympäri.


Pyöritä taas sorkat yläkulmiin.

Laita valmiit munkit öljyllä voidellulle leivinpaperille. Öljy estää munkkia tarttumasta paperiin kiinni. Voit myös tehdä pyöreitä munkkeja possujen sijaan, kohotus ja paisto tapahtuvat samanlailla munkin muodosta riippumatta.

Nostata munkkeja peitettynä n. 30-40 minuuttia. Nostatusaika riippuu hyvin paljon siitä paljonko munkit ehtii kohota pöydällä, kun leipominen on melko hidasta alkuun. Itse kohotin uunissa, johon olin hetkeksi laittanut lämmön päälle ihan minimiin. Suihkutin uuniin suihkepullolla vettä, jotta munkit saivat kohoamiseen tarvittavaa kosteutta. Kun olosuhteet ovat kosteat, ei munkin pinta kuivu eli kuoretu.

Paistoin munkin munkkirasvassa. Huomasin että munkkirasvan ihanteellinen lämpötila olikin paketissa mainitun 180 sijaan n. 170 astetta. Laske munkit rasvaan reikäkauhalla siten, että munkki on kauhassa nurinpäin, eli paperia vasten ollut puoli on ylöspäin. Paista yksi puoli kerrallaan vaalean kullanruskeaksi.

Valuta ylimääräinen rasva pois ja sokeroi heti.Tässäpä vielä munkki makuraitoineen päivineen.

1 kommentti:

  1. voi hitsi kun on namin näköisiä :)
    http://makeitaunelmia.blogspot.com/

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...