22.4.2012

Ristiäistarjoiluja


Näillä eväillä juhlittiin pikkuisen Juliuksen ristiäispäivää.  Juhliin lähti siis 40 hengen täytekakku, 30 hengen kinkku-voileipäkakku, 40 koristeltua jalkapohja-pikkuleipää, pullakranssi ja 50 jalkapohjan muotoista herrasväenleipää.

Näin jonkun blogissa, en valitettavasti enää muista kenen, tuollaisen sydämenmuotoisen voileipäkakun jossa oli koristeena kinkkubody ja olen siitä asti halunnut tehdä sellaisen. Minulla on nyt joku pelkistetty kausi menossa vähän kaikessa koristelussa. Onhan toki yli äyräiden koristeltu voileipäkakku hieno, mutta todella hankala leikattava.

Kerrankin otin vaihekuvia tuosta pullakranssin teosta. Toiveena oli korvapuustityylinen kranssi, joten kysyin opettajaltani neuvoa tämän toteutukseen. Letitys kun olisi kyllä onnistunut, mutta täytettyjä kransseja en ole juurikaan tehnyt. Sain sitten kokeilla tämän tekoa jo koulussa. Kranssin koon voit laskea näin: pullasiivu on 20g/nenä. Kerro siivun koko henkilömäärällä, tässä tapauksessa 20 x 40 = 800g. Eli tarvitset 800g pullataikinaa.


Kauli taikina 80 x 20 levyksi, silloin se on n. 2.5 mm paksu. Voitele sulalla voilla ja ripottele päälle kanelisokeri suhteella 1/4.


Halkaise tanko siten, että se jää toisesta päästä noin parin sentin matkalta kiinni.


Niinkuin näin...


Käännä auki.


Kieritä tangot toistensa ympärille, jos kanelisokeria on välissä paljon, tanko voi alkaa purkautua, käsittele siis varovasti. Päättele kauniisti.


Siirrä kranssi pellille ja muotoile vielä ympyräksi, halkaisija n. 25 cm. Paista 175 asteessa uunin alatasolla n. 25 min. Jos tummuu liikaa paiston lopussa, peitä foliolla.


7 kommenttia:

 1. Julius, äiti ja kaikki vieraat kiittävät oikein herkullisista tarjoiluista. Kaikkia tarjoiluja ihasteltiin eikä kukaan meinannut uskaltaa aloittaa täytekakkua, kun se oli niin hieno!

  VastaaPoista
 2. Onpas hyvännäköinen pullakranssi! Täytyykin tuo tekniikka laittaa korvan taakse ja kokeilla joskus. :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanan näköinen kranssi.Just räpelsin perinteisellä tyylillä kranssin ystävän lapsen kastajaisiin, mut tämähän olisi ollut monin kerroin paremman näköinen.Upea luomus! :D

  VastaaPoista
 4. Moikka! Minkä kokoinen on halkaisijaltaan arviolta tuo voileipäkakku? :) Kiitoksia jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tuo sydänvuoka on 26 cm.

   Poista
 5. 800g pullataikinaa tulee monenko desin taikinasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän riippuu ihan taikinasta ja paljonko siihen tulee raaka-aineita. Mitään universaalia vastausta tuohon ei ole. Laske aineiden painot yhteen niin saat summan paljonko koko valmis taikina painaa. Sitten joko leipoo lopuista pikkupullia tai pienentää/suurentaa ohjetta siten että tulee 800g.

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...