9.12.2011

Piparikoristepullat


Tällaisia herkullisia ja jouluisia pullia syntyy melko helposti. Minkä tahansa pullan päälle voi lisätä piparitaikinasta tai muusta pikkuleipätaikinasta leikatun koristeen. Itse käytin aiemmin tekemääni piparitaikinaa ja otin siitä lumihiutalemuotilla kuvioita.

Tällä kertaa olen leiponut pullan oppien mukaisesti, eli niinkuin ne leipomoissa tehdään. Huomaa varmaan kuvastakin, että pullat ovat samankokoisia ja näköisiä. Mitään suurta salaisuutta tähän ei ole. Jokainen pulla vain on punnittu paloitteluvaiheessa suunnilleen saman painoisiksi. Parin gramman heitto ei haittaa, mutta 5-10 gramman heiton huomaa jo selvästi.

Monissa kotiresepteissä taikinaa kohotetaan kaksi kertaa; taikinan teon jälkeen ja ennen uuniin laittoa. Me leipurit kohotamme taikinan vain kerran, eli ennen paistoa. Tuo kotileipureiden ensimmäinen kohotus on melko turhaa ajankulua, samaan lopputulokseen pääsee vain yhdelläkin kohotuksella.

Tästä ohjeesta tulee 2400 g taikinaa, joten se ei ehkä mahdu ihan jokaiseen yleiskoneen kulhoon. Yleiskoneella on kuitenkin ihan hyvä aloittaa ja siirtyä käsin vaivaukseen kun näyttää siltä että tila/teho loppuu.



Pullataikina (48 kpl):

500 g vettä
50 g hiivaa
50 g maitojauhetta
200 g sokeria
10 g suolaa
12.5 g kardemummaa
100 g kananmunaa
1300 g vehnäjauhoja
200 g voita

Liota hiiva veteen. Lisää sokeri, munat, kardemumma ja suola. Sekoita maitojauhe jauhoihin, näin se ei paakkuunnu kun se lisätään nesteeseen. Lisää n. 3/4 jauhoista ja vaivaa tasaiseksi. Vaivaa joukkoon notkea voi ja loput jauhot. Taikina on valmis kun se on tasaista ja irtoaa hyvin kulhosta. Jauhoja ei tarvitse lisätä vaikka taikina tuntuisi löysältä, silloin sitä on vain vaivattu liian vähän.

Kumoa taikina heti jauhotetulle pöydälle ja anna levätä 10 min. Paloittele taikina 50 g:n paloihin. Riivaa (pyörittele/muotoile) pulliksi ja laita pellille 3 x 4. Taikina/taikinapalat kannattaa peittää joka vaiheessa, etteivät ne kuoreennu, eli taikina kuivuu pinnalta. Tällöin pyörittely hankaloituu. 

Lappaa pullat alas (paina kämmenpohjalla pulla litteäksi). Tämä tehdään siksi että nousu alkaa jokaisella pullalla samanaikaisesti. Se ei vaikuta nousuun negatiivisesti, joten älä pelkää tehdä sitä!

Pullia nostatetaan peitettynä ainakin 45 min. Nousun kyllä erottaa lappaamisen ansiosta. Pullat voidellaan ja niiden päälle leikataan piparitaikinasta koristeet.

Paista pullia 200 asteessa 10-12 minuuttia, kuitenkin niin ettei piparikoristeet pala.

2 kommenttia:

  1. Olen laiska pullanleipoja ja tästä innostuneena taidan taas yrittää ilahduttaa perhettäni piparipullilla näin joulun alla, kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. nami, pitääkin suunnitelma joulun herkkuja :)

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...