30.7.2011

Muumi-aiheisia kakkuja, viljaton vaihtoehto
Iivon ensimmäisille syntymäpäiville toivottiin värikästä muumiaiheista kakkua. Kakussa haluttiin olevan Muumipeikko ja Pikku-Myy, sekä Iivon lempilelu vihreä hiekkalapio ja hiekkaa/hiekkalaatikko.

Koska Iivon pappa on vilja-allerginen, tein hänelle oman pienen kahden munan kakun, jonka päälle Pikku-Myy pääsi istumaan. Koristeista tuli hiukan aiottua suuremmat, joten ratkaisin ongelman sijoittamalla Myyn pienempään kakkuun, sillä isommasta kakusta olisi muuten tullut liian täyteen tungettu.

Pikku-Myy -kakku on siis täysin viljaton. Pohjan tein normaalisti, vaihdoin vain jauhot mantelijauheeseen. Eli jauhoina käytin puolet perunajauhoja ja puolet mantelijauhetta. Pohja on murenevampaa kuin tavallinen sokerikakkupohja, mutta ihan yhtä maukasta. Sienikakkuohjeella voisi saada helpommin käsiteltävän pohjan.

Alunperin molempiin kakkuihin piti tulla sama täyte: vaniljarahkatäyte ja lemon curd, mutta kaupan curdissä olikin maissitärkkelystä, mikä ei siis allergikolle käynyt. Joten suunnitelmiin tuli muutos ja nyt pienemmässä kakussa on välissä vaniljarahkatäyte sekä mustikkatahna Kinuskikissan ohjeella. Tosin minulla ei ollut hyytelösokeria, joten laitoin 1 dl sokeria sekä 2 rkl hyytelösokeria. Yhtä hyvin toimi tämäkin, tosin alkuperäisestä ohjeesta poiketen, kannattaa voin lisäämisen jälkeen antaa seoksen jäähtyä ennenkuin edes yrittää vaahdottaa sitä. Olipa hyvä että allekirjoittanut juuri kävi mustikkametsässä...

Isompi kakku on 8 munan kaakaopohjalla varustettu, lemon curd- ja vaniljarahkatäytteinen kakku. Kostutus molempiin sitruunalimulla. Molemmissa kakuissa välissä sokericreme, päällinen vaahtokarkin makuista sokerimassaa.

Koristeet vähän sitä sun tätä massaa. Ruoho värjättyä sokericremeä. Muumipeikon ilme on jotenkin hypnoottisen hämmästynyt :D Taitaa Muumipeikkokin olla lomalla, kun on varteen kertynyt muutama lisäkilo, kuten myöskin Myylle...

Mukaan lähti vielä raaka-aine lista tarkistettavaksi, ettei pikkukakussa varmasti ole mitään kiellettyä :)

Onnea vielä Iivolle ensimmäisen syntymäpäivän johdosta!Vaniljarahkatäyte:

5 dl vispikermaa
2 prk Valio Vaniljarahkaa
3 tl vaniljasokeria
1 liivate
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta

Liivate ei varmaan ole välttämätön, mutta varmuuden vuoksi lisäsin vielä sen, ettei käy niin että kun kakkua pitäisi alkaa koristelemaan, huomaan että täyte valuu välistä pois.

10 kommenttia:

 1. Johan on hauskat kakut. Paljon yksityiskohtia. Myy hieno!

  VastaaPoista
 2. Ihanaiset muumi-aiheiset kakut kerrassaan!

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Näitä oli ilo tehdä!

  VastaaPoista
 4. Kiitoksia ihanista kakuista! Kyllä riitti vierailla ihmeteltävää, kun olit tehnyt niin kauniit ja maistuvaiset kakut. :) Iivo kiittää onnitteluista!

  VastaaPoista
 5. Hei, mites oliko noissa käyttämissäsi massoissa glukoosia tai tärkkelystä, kun nehän eivät myöskään vilja-allergikolle sovi? Itse tässä juuri pähkäilen, millä uskaltaisin tälläisen erikoisruokavaliokakun päällystää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm. Mikähän massa mulla oli? Varmaan Fun Cakes kun on vaahtiksen makuinen? Ainakin raaka-aine -lista oli kakkujen mukana, myös massan aineet ja oli kuulemma ok. Tarkistin sen meinaan jälkikäteen.

   Poista
  2. Koitin Googlettaakin. Muistan että ainesosaluettelo oli englanniksi kun sitä tavasin. Satin Ice on ainakin maissisiirapila tehty, että jos maissi käy niin se olisi vaihtoehto?

   Poista
 6. Hei. Kiitos nopeasta vastauksesta. Oletko tarkistanut tuon satin ice:n? Käytän itse yleensä sitä, mutta siinä lukee tuoteselosteessa muunneltu tärkkelys, joten onko tuo sitä maissipohjaista? Koska useimmitenhan nuo muunnellut ovat myös muista viljoista johdannaisia. Ja maissi kyllä muuten käy, mutta kaikissa noissa mun tarkastamissa massoissa lukee muunneltu tärkkelys ja se kun voi olla mitä vain:0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä pitäisi lukea allergisoiva aine, siis tuoteselosteessa pitää olla erikseen mainittuna, mikäli se olisi jokin yleisimmistä esim. vehnä. Eviran sivuilta löysin tietoa että muunneltu tärkkelys on niin käsiteltyä että allergeenin määrä siinä jää niin pieneksi, että valtaosalle ei koidu oireita. Tietty jos on erittäin pahasti allerginen, en ottaisi sitäkään riskiä. Tai omalla vastuulla ;)

   Poista
  2. Kiitos avusta! Meillä ilmeisesti on niin allerginen tapaus, ettei voi käyttää mitään muunneltua tärkkelystä, jos sisältää muuta kuin maissia, perunaa, riisiä ym. :( Vaikeeksi menee!

   Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...