30.12.2010

Vaniljatäytteiset rahkamunkit


Tässä jo pari päivää on tehnyt mieli munkkeja ja eihän siinä sitten muu auttanut kuin pistää yleiskone laulamaan. Kaapissa sattui joulutorttujen jäljiltä olemaan vielä yksi pussi Blå Bandin Vanhanajan Vanilja-kastiketta, joten täytin munkit sillä.

Ensimmäinen satsi meni pilalle, tai oikeastaan kärsivällisyyteni ei enää riittänyt, kun kokeilin paistamista munkkirasvalla. En kyllä käsitä miten se voi erota ruokaöljystä noin paljon, tai sitten minulle sattui ns. maanantaikappale. Munkit eivät kelluneet vaan jäivät pohjalle pyörimään. Pinta paloi melkein heti ja sisus jäi raa'aksi. Voisi kuvitella että öljy oli liian kuumaa, vaan kun ei edes ollut. No, kuitenkin, toinen satsi sitten onnistui ihan nappiin kun vaihdoin takaisin ruokaöljyyn.

Rahkamunkit vaativat hieman pidemän kypsennysajan kuin tavalliset munkit ja munkkirinkilät. Lisäksi öljyn lämpötila on hyvä olla alhaisempi kuin tavallisesti. Itse kuumensin lämpötilan 180 asteeseen, jonka jälkeen tiputin levyn ensin neloselle ja sitten kolmoselle, jolloin lämpö pysyi tuossa n. 180-190 asteessa. Käytin ihan mittaria apuna, kun pukki minulle sellaisen toi. Kiva pukki <3Rahkamunkit (25 kpl):

2 dl maitoa
1 prk rahkaa
50 g hiivaa
1.5 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 10 dl jauhoja
1 dl voisulaa

sokeria sokeriointiin
1 litra öljyä paistamiseen

Murenna hiiva kulhoon. Lisää rahka. Lämmitä maito kuumaksi ja kaada se kulhoon, jolloin rahkan ja maidon pitäisi muodostaa n. kädenlämpöinen seos. Varmista että hiiva on kunnolla liuennut nesteeseen.

Lisää suola, sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja muna.

Lisää n. 2/3 osaa jauhoista pienissä erissä. Lisää voisula ja loput jauhot vähitellen. Kaikkia jauhoja ei ole pakko käyttää jos näyttää siltä että taikinasta tulee liian kuiva ja kova. Yleiskonetta kannattaa käyttää, sen avulla pääsee helpommin parhaimpaan lopputulokseen.

Anna taikinan kohota rauhassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Käytän itse uunia, joka on esilämmitetty n. 30-40 asteiseksi. Leivo kohonneesta taikinasta pikkupullia. Anna pullien kohota vielä 15 min.

Paista munkit öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi. Arvioisin omaksi paistoajakseni n. minuutin per puoli.

Laita valmiit munkit talouspaperin päälle, se imee ylimääräiset rasvat itseensä. Kierittele munkit sokerissa.Täyte:

1 pss Blå Bandin Vanhanajan Vanilja -kastiketta
2.5 dl maitoa

TAI

vaniljakreemiä purkin ohjeen mukaan
1 rkl vaniljasokeria

Täytä sokeroidut, jäähtyneet munkit täytetyllan avulla. Myös tavallinen pienehkö pallotylla käy, silloin munkkeihin jää vain isompi reikä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...