19.12.2010

Daim


Tässäpä olisi vielä yksi hyvä ohje niille, jotka tekevät joululahjansa itse. Maistuu ihan aidolle tavaralle!Ainekset:

2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl siirappia (vaaleaa tai tummaa)
2 rkl voita tai margariinia
0.5 dl mantelijauhetta
1 dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta (tummaa tai juotavaa)

päälle: 200 g maitosuklaata

Sulata voi kattilassa. Lisää perään muut ainekset (paitsi suklaa!) ja sekoita massa tasaiseksi. Älä käytä vispilää, massa tarttuu vispiläosaan aika tehokkaasti *kokemuksen syvä rintaääni*. Käytä mieluiten lusikkaa tai lastaa.

Anna kiehua hiljalleen ainakin 5 minuuttia. (Aluperäisessä ohjeessa keittoaika oli 15 minuuttia! Itse en ainakaan kyennyt niin kauaa keittämään, tai massa olisi jämähtänyt kattilaan.) Massa paksuuntuu kiehuessaan, tosin se on jo alussa melko paksua. Voit tarvittaessa lisätä pikku nokareen voita. 

Varo ettei sokeri pääse palamaan, muuten Daimiin tulee paha maku.

Kumoa valmis massa leivinpaperin päälle tai silikonialustalle, laita leivinpaperi päälle ja kauli massa ohueksi levyksi. Jos käytät pelkkää leivinpaperia, ota toinen käsipari avuksi, tai paino, pitelemään paperia paikoillaan, sillä muuten massaa on hankala kaulita. On tärkeää saada levystä melko ohut, sillä se on helpompi syödä ja paloitella.

Lisäksi on toimittava nopeasti, massa jähmettyy kovaksi melko pian. Tarpeeksi nopeat pystyvät leikkaamaan levystä muotilla kuvioita, jotka voi sitten levyn jähmetyttyä napsauttaa levystä irti.

Kun levy on jähmettynyt, sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sulata vain sen verran että voit sanoa suklaan olevan sulaa, ei siis juoksevaksi asti. Jähmeämpään suklaaseen saa levitettäessä tehtyä kuvioita, juoksevaan ei.

Suklaan temperointi olisi tärkeää varsinkin jos aikoo laittaa pussiin ja antaa lahjaksi. Temperoimaton suklaa sulaa sormiin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Levitä suklaa levyn päälle, anna suklaan jähmettyä ja leikkaa veitsellä levystä sopivia annospalasia.2 kommenttia:

  1. Meillä kun on paljon pähkinäallergisia, mutta daimhan on ihan ihanaa suklaata, niin miten tätä ohjetta kannattaisi muuttaa, niin että jättäisi tuon pähkinäjauhon pois? Kovettuuko massa silloin vain hitaammin, vai pitäisikö massaan laittaa jotain pähkinäjauhojen tilalle (esim lisää vehnäjauhoja??)

    VastaaPoista
  2. No nyt heitit kyllä pahan... :D Kyllähän se korvata voi, samaa määrää en kyllä laittaisi vehnäjauhoja koska ne turpoavat, mantelijauhe ei. Kokeilisin ehkä ihan reippaasti ilman sitä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...