10.10.2010

Sotilasmunkit


Tämä resepti on anopilta peräisin, alunperin aamulehden julkaisema. Sangen suussa sulavia munkkeja!

Alkuperäisestä reseptistä tulee nimensä mukaisesti munkkeja 'koko armeijalle', tietysti koosta riippuen, joten puolitin taikinan ettei paistamisessa mene koko iltaa. Puolikkaasta taikinasta tuli n. 30 kpl suurehkoja munkkeja.Taikina:

1 litra vettä
200 g sokeria
200 g voita
30 g suolaa = n. 4 tl
2 kpl kananmunaa
2 pss kuivahiivaa/1 kpl tuorehiiva
2-3 kg vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria

paistamiseen 1-2 litraa öljyä

Ohje on laktoositon, kun korvaan rasvan laktoosittomalla vaihtoehdolla.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokerit ja munat, sekä suola ja sula voi. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa valmista taikinaa n. 10 minuuttia yleiskoneella.  

Puolikkaaseen taikinaan meni 1.5 litraa jauhoja ja litra öljyä paistamiseen.

Vaniljasokeri on oma lisäykseni, sen voi halutessaan jättää pois.

Nostata taikinaa vähintään puoli tuntia.Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Pujota sormesi pullan keskikohdan läpi ja pyörittele sormillasi sen keskelle reikä. Reiästä kannattaa tehä aika suuri, sillä munkki turpoaa paistettaessa ja reikä umpeutuu mikäli se on liian pieni.Kuumenna öljy. Testaa ensin pienellä taikinan palalla öljyn kuumuus; jos taikinan pala kohoaa pintaan ja alkaa 'kiehumaan', on öljy kuumaa. Paista munkkeja kuumassa öljyssä kunnes ne ovat kauniin ruskeita, kuten kuvassa oikeanpuoleiset munkit. Käännä ne sitten ja ruskista myös toiselta puolen.

Reikäkauha on munkkien paistossa oiva apuväline, sen avulla et polta itseäsi kun lasket munkit öljyyn, tai nostat ne sieltä.

Nosta valmiit munkit jäähtymään talouspaperin päälle; se imee turhat öljyt itseensä.

Sokeroi munkit jäähtyneinä. Jos sokeri ei enää tartu munkkien pintaan, on sokeri rasvoittunut. Vaihda sokeri ja kokeile uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...