21.10.2010

Juustosämpylät


 

Leipäviikon kunniaksi päätin minäkin leipoa jotain. Juustosämpylöihin päädyin, sillä en ole niitä ennen tehnyt. Näitä näkyy meillä useamminkin, sen verran buenoja olivat!

Ukon takia piti tehdä tuollaisia jättisämpylöitä, että hyvä kun käteen mahtuu. Se kun aina mainitsee, että kun on niin pieniä... Eipä ollut enää sanomista! Hyvin tyytyväisen hiljaiseksi veti, kun nämä otin uunista ulos. =DTaikina (12kpl):

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
0.5 dl oliiviöljyä
2 dl Emmental-raastetta
10 dl vehnäjauhoja

1 muna voiteluun
juustoraastetta pinnalle

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, suola ja öljy. Lisää n. puolet jauhoista ja juustoraaste, vaivaa hetki. Lisää sitten osissa loput jauhot ja vaivaa taikinaa vielä lisää, yleiskoneella n. 8 minuuttia.

Itse en enää yleiskoneesta luovu. Käsin vaivaaminen on raskasta eikä siten saa yhtä hyvää sitkoa aikaiseksi, kuin koneella. Hyvä sitko on äärimmäisen tärkeää: sitkon avulla taikina kestää kunnon nostatukset, eikä sämpylät lässähdä.

Nostata taikinaa vedottomassa ja lämpimässä paikassa vähintään 45 minuuttia. Itse nostatan nykyään esilämmitetyssä mikrossa tai uunissa.

Leivo taikinasta soikean muotoisia sämpylöitä: pyöritä ensin palloksi ja pallosta sitten edestakaisella kädenliikkeellä soikioksi, niinkuin taikinatankoa pyörittelisit.

Nostata vielä pellillä puolisen tuntia. Voitele munalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Kauheaa kerrosta juustoa ei kannata laittaa, sillä se vain sulaa, muttei ehdi ruskistua ja rapsakoitua paiston aikana.

Paista 225 asteessa 10 minuuttia.


3 kommenttia:

  1. Ihanan muhkeita...passaisivat minunkin miehen käteen, ihan varmasti. Juustosämpylät ovat hyviä ihan sellaisenaakin.

    VastaaPoista
  2. Olen itse tehnyt juustosämpylät siten, että taikinan nostatuksen jälkeen ennen sämpylöiksi leipomista olen lisännyt juustoraasteen taikinaan vaivaamalla sen sekaan. Syynä tähän on se, että näin mielestäni juuston maku on jotenkin parempi kuin jos sen sekoittaisi heti taikinaan jo alustusvaiheessa... Onneksi leivonnassa ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa ;-)

    VastaaPoista
  3. Mmmm...Tuli oikein maistuvia, kiitos! Tein hieman rouheampia versioita laittamalla osan jauhoista sämpyläjauhoina.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...